Byta värmepump

Börjar det bli dags att byta värmepump? Då har du kommit rätt! Här hjälper vi dig ta reda på om din värmepump behöver bytas ut, om den behöver genomgå service eller reparation och berättar mer om hur du kommer igång med bytesprocessen.

Några av våra mest populära sidor:

Kostnad för att byta värmepump - mycket kan ha hänt vad gäller priser på värmepumpsmarknaden sedan du skaffade din första värmepump. Vi kollar på vad det kostar att byta värmepump och ger dig råd och verktyg för att få ned priset utan att tumma på kvalitet eller effektivitet. Du får även överblick på vad olika typer av värmepumpar för med sig för olika kostnadner, allt från bergvärmepumpar till enklare luft-luft-lösningar.

Vilken värmepump är bäst? - En vanlig fråga och många som kanske haft exempelvis luft/vatten kan vid ett byte överväga att gå över till en annan typ såsom bergvärme. Vi kollar på de olika teknikernas styrkor och svagheter och guider dig fram till vilken värmepump du bör byta till.

Offert - du som vill skrida till verket redan nu får här hjälp med att bli kontaktad av seriösa installatörer som utför service och byte av värmepumpar i din region. Vi ger dig tips och verktyg för att kunna jämföra flera olika offerter med varandra, snabbt och smidigt.

Vanliga frågor - ta del av de vanligaste funderingarna runt byten av värmepumpar och om uppvärmning med denna teknik i allmänhet. Vill du veta mer om ett vanligt tekniskt fel kan du läsa på om att byta kompressor i värmepump.


Fakta om att byta värmepump

En värmepump håller idag ungefär 10-18 år, beroende på typ av pump, tillverkare och slitage. Med regelbunden service kan du öka livslängden på de flesta pumpar.

Har du bergvärme med ett borrhål kan du använda samma borrhål mycket längre än vad själva bergvärmepumpen håller. Ett vanligt borrhål i Sverige brukar kunna användas cirka 40 år. Detsamma gäller för jordvärmeinstallationer där du gräver upp marken.

Mer info om priser för värmepumpar och uppvärmning kan du hitta på energifakta!

Så fungerar värmepumpstekniken

Enkelt uttryckt fungerar en värmepump så här:

1. Värme fångas upp i marken eller i luften. Vid t.ex. bergvärme borrar man ett hål på över 100 meter där en slang förs ned. I marken så djupt ned finns solvärme lagrad året om, och temperaturen hålls jämn till skillnad från ovan markytan där temperaturen varierar mycket med årstider.

På samma sätt finns det alltid värme i luften, till och med på vintern i kalla Sverige kan en luftvärmepump utnyttja den värmeenergi som ändå finns i luften.

2. När värmen fångats upp från marken eller från luften är den fortfarande för "klen" för att värma en fastighet. Då kommer själva värmepumpen in i bilden, hårdvaran. Slangen i marken, eller värmepumpen själv, skickar in värmen i pumpen där den utsätts för högt tryck. Detta höjer temperaturen mycket och gör att den sedan kan skickas vidare till huset. Antingen via det befintliga värmesystemet (vattendistribution till element) eller via en fläkt (i fallet luft-luft-värmepumpar).

Detta gör enkelt uttryckt att du istället för att köpa din värme via dyr el, fjärrvärme eller på annat sätt så kan värmepumpen ersätta dessa källor.

Det gör att du sparar pengar varje månad, det kan handla om uppemot 75 procent av värmekostnaden som du sparar in på årligen, pengar som du sannolikt kan göra bättre saker för. För att en värmepump ska vara av värde krävs det dock att du får rätt pump med rätt styrka för att vara dimensionerad efter dina behov. Därför ska du alltid låta en värmepumpsinstallatör ta hänsyn till just dina behov och sedan återkomma med beräkning och förslag på vilken variant som passar din fastighet bäst.